Manifest del 8M-Dia Internacional de les Dones 2021 a Montcada i Reixac

Dilluns, 8 de març de 2021 a les 00:00

Reivindiquem una mirada interseccional amb els drets i les reivindicacions de les dones del nostre entorn.

Aquest any, i en consonància amb les lluites del moviment feminista del nostre territori, volem reivindicar a Montcada i Reixac una mirada interseccional amb els drets i les reivindicacions de les dones del nostre entorn. Prenem les paraules del manifest-argumentari del moviment feminista d’enguany recollint la diversitat que ens caracteritza i les diferents lluites que ens articulen (podeu llegir el document sencer a la web de vagafeminista.cat).

L'actual pandèmia del COVID19, a més de la crisi sanitària, està agreujant la crisi política, social, laboral i de drets civils. Ha intensificat una situació crítica i estructural de desigualtats i precarietats, expressades en el conjunt de les nostres vides, i que afecta de manera desigual diferents col·lectius com les dones migrants i racialitzades, les dones joves i grans, les lesbianes i transgènere, les dones amb diversitats funcionals i sensorials i les treballadores sexuals, especialment les que pateixen formes múltiples i interrelacionades de discriminació.

1. ACCÉS AL TREBALL (DIGNE) I PENSIONS
Exigim un envelliment digne, pensions dignes per a les dones (amb ple reconeixement dels treballs de cures, de les feines agràries, ramaderes i pesqueres)  i accés al treball digne per a les joves, per a les dones amb diversitat funcional i sensorial, per a les dones trans, i per a les dones migrades i/o racialitzades.

EXIGIM el reconeixement de tots el drets laborals i socials de les treballadores dels àmbits més precaris (generalment migrades) precaris (generalment migrades) de les cures: dels treballs essencials (salut, residències, comerç, atenció domiciliària...), del treball a les llars, de la venda ambulant i del treball sexual.Urgeix la regularització immediata de totes les dones migrants per tal que efectivament tinguin accés a prestacions com l’ingrés mínim vital.

Exigim la integració de les treballadores de la llar i de cures al Règim General de la Seguretat Social i la ratificació del Conveni 189 de la Organització Internacional del Treball per a l’equiparació de drets laborals.

La derogació de les reformes laborals que desprotegeixen les treballadores, la fi de les precarietats, subcontractacions, salaris baixos, desigualtat salarial, jornades parcials no desitjades i discriminacions laborals per maternitat, i un accés al teletreball voluntari, amb drets i que no suposi més càrrega per a les dones en l’àmbit domèstic.

2. FI AL RACISME INSTITUCIONAL
Exigim la fi de les estructures institucionals racistes, la derogació de la llei d’estrangeria, el tancament immediat dels CIES, i que s’avanci en els drets de les persones refugiades o exiliades.
Celebrem la força i salut dels feminismes decolonials i cridem a la sororitat entre dones per acabar amb els privilegis i aconseguir una igualtat de drets per a totes les dones sigui quin sigui el seu origen, cultura o color de pell.

3. JUSTÍCIA SOCIAL I CLIMÀTICA
DENUNCIEM L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA. Denunciem la invisibilització i la desvalorització

dels processos de sosteniment de la vida i dels cicles naturals de la Terra. Els impactes de la crisi socioecològica no són iguals per a totes, i amenaça territoris, rurals i urbans, éssers vius i comunitats humanes, especialment, les dones indígenes i els pobles originaris.

Exigim posar fi a l’economia extractivista de la que ens beneficiem els països occidentals a costa d’expoliar i destruir la natura i béns d’altres territoris a través d’empreses transnacionals i corporacions financeres. A més, accelera fenòmens climàtics extrems que expulsen pobles sencers i accentua les desigualtats. I acabar amb la criminalització, les morts i desaparicions de les que lluiten legítimament pel territori.EXIGIM JUSTÍCIA SOCIAL I CLIMÀTICA. Exigim un decreixement econòmic, una transició ecosocial i una cultura regenerativa i feminista, amb gestió pública i comunitària dels béns bàsics.

4. HABITATGE
DENUNCIEM la greu emergència habitacional a casa nostra. La crisi sanitària de la COVID ha agreujat la situació econòmica que ha augmentat  el número de famílies que es troben amb dificultats per a continuar pagant el seu habitatge. Estem davant d’una greu situació de vulneració dels DDHH on la majoria de les persones afectades pels desnonaments som dones i criatures.

EXIGIM polítiques públiques d’habitatge ambicioses i estructurals que aturin definitivament els desnonaments, ampliïn el parc públic i social de l’habitatge, i que sancionin l’especulació immobiliària i l’incompliment de la funció social de l’habitatge. El compliment de la Llei 24/2015, obligant els grans propietaris (bancs, fons voltors, particulars, etc.) a oferir lloguers socials a les famílies vulnerables.

5. VIOLÈNCIES DE GÈNERE I MASCLISTES
SOLIDARITAT ACTIVA I SUPORT MUTU A CADA BARRI I POBLE!

Per a construir unes vides lliures de violències masclistes i institucionals, denunciem el conjunt de les violències masclistes com a expressió de l’apropiació patriarcal del nostre cos, que ens afecta a totes i encara més, a les migrades, a les racialitzades i a les treballadores de la llar i de les cures, així com, a les dones que viuen al carrer, per la desprotecció social i laboral i la manca de protocols. Denunciem la LGTBIfòbia social, institucional i laboral que patim moltes de nosaltres, com una altra forma de violència masclista. Totes aquestes violències en la situació del COVID s’han vist augmentades.

EXIGIM que el sistema judicial incorpori els estàndards internacionals que són garantia de prevenir, investigar, sancionar i reparar les violències masclistes; que reconegui l’ampli ventall i no només les de l’àmbit de la parella. EXIGIM protecció efectiva de les supervivents de la tracta amb finalitat d'explotació sexual. En nombrosos sectors, hi ha tracta d’éssers humans i la seva causa no és la prostitució, sinó el tancament de les fronteres europees, les restriccions que imposa la Llei d'Estrangeria i la clandestinitat obligatòria.

Prou re-victimització. NO SOM VÍCTIMES! SOM SUPERVIVENTS! I HEM SOBREVISCUT GRÀCIES A LA SORORITAT I A L’AUTODEFENSA FEMINISTA!

6. SALUT
Reclamem el dret a la salut totes les dones, lesbianes i trans. Exigim la fi de l’androcentrisme en la ciència i la salut i la implementació d’una perspectiva integral i respectuosa cap a la diversitat de dones, posant fi a la patologització i la medicalització i transformant els contextos socials  per a prevenir tantes malalties i malestars socials.

Exigim el dret a decidir sobre el propi cos, el dret a l’avortament i la fi de qualsevol tipus de penalització. Volem maternitats lliures i sense violència obstètrica, permisos amplis i transferibles (sigui quin sigui el model familiar).

Volem que les mares migrants, aquelles que s'han vist obligades a deixar el seu país per la por de ser assassinades, visquin sense l’angoixa constant d’una possible retirada de la custòdia pel fet de no exercir la maternitat segons el model eurocèntric. Un model que obliga a integrar-se i a oblidar les arrels, genera pobresa amb protocols administratius avalats per la llei d'estrangeria i limita l'accés a l’àmbit laboral.

7. EDUCACIÓ
DENUNCIEM les polítiques neoliberals que volen utilitzar l'educació com a mercaderia i l’extrema dreta que han tornat a l'ofensiva amb el fantasma de l'adoctrinament.

EXIGIM una única xarxa d'educació pública, laica, inclusiva, gratuïta i amb perspectiva feminista. Una educació feminista que sigui interseccional, compromesa amb la superació de les desigualtats que es generen a partir de les diferències. La coeducació, la formació afectivo-sexual i el desenvolupament del pensament crític han de ser transversals i presents a totes les etapes educatives.

VOLEM ACOMPANYAR LA DIVERSITAT AFECTIVA-SEXUAL, CORPORAL I DE GÈNERE A LA INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA, per construir rols que trenquin amb els estereotips de gènere, que possibilitin l’exploració lliure i el creixement individual i col·lectiu, i que no ens obliguin a encaixar en cossos, identitats i sexualitats binàries o normatives.

8. FINAL
Aquest 8 DE MARÇ del 2021, les feministes continuem amb els nostres objectius d’enderrocar el sistema capitalista, hetopatriarcal i colonial per tal deconstruir una societat on les dones, lesbianes i trans visquem en llibertat i amb una vida digna. La lluita feminista que s'expressa ARREU DEL MON i que està més viva que mai. Des de casa nostra sentim Rojava, Xile, Mèxic, Bolívia, Perú, Equador, Andorra, Argentina, Brasil, Nicaragua, Hondures, Palestina, Índia, Sud-Àfrica... els batecs de les dones que lluiten arreu del món perquè són també els nostres batecs.

NO VOLEM SOSTENIR NOSALTRES SOLES LA VIDA. Sentirem la força i l’escalfor que totes sumem, cadascuna de nosaltres i en col·lectiu.

Juntes, diverses i rebels som imparables! Sempre feministes!

Feministes antipatriarcals, anticapitalistes i anticolonials !!!

#Imparables♀

Darrera actualització: 08.03.2021 | 08:46