Manifest 28 de juny. Dia de l'Alliberament LGTBI 2021

Dilluns, 28 de juny de 2021 a les 00:00

Document de la Taula LGTBI de Montcada i Reixac

MANIFEST 28J – TAULA LGBTI DE MONTCADA I REIXAC

Avui, dia 28 de Juny, ens tornem a trobar commemorant una altra vegada els fets succeïts a Stonewall el 1969, fa ja més de 50 anys, des que el moviment d’alliberament del col·lectiu LGTBI va passar a formar part de la història.

Des de llavors i en els últims anys, el moviment ha inclòs  la mirada interseccional que ens ha servit per fer front a les discriminacions creuades per diferents eixos: quan a l’orientació afectiva i a la identitat de gènere se li sumen l’ètnia, la diversitat funcional o la classe social. Però avui encara cal molta feina per garantir la inclusivitat a qualsevol persona. 

Per altra banda, l’increment de l’extrema dreta està polaritzant la població i s’estan normalitzant les agressions lgtbifòbiques, que han augmentat en els últims mesos. L’existència de discursos d’odi a les nostres institucions i en les polítiques de països de la pròpia Unió Europea com Polònia i Hongria, provoquen també que part de la població faci seves aquestes idees i això té conseqüències molt greus. 

Necessitem més que mai polítiques públiques que responguin a aquestes situacions. La llei 11/2014 és clau per a implementar aquestes polítiques i garantir els drets de les persones que conformem l’ampli ventall de la diversitat de gènere, afectiva i sexual, però encara queda camí per a una implementació total i per això calen recursos públics. 

Des de la Taula LGBTI de Montcada, també volem dir ben alt que no volem que ens tolerin, ni volem que ens acceptin. Exigim que se’ns reconegui, horitzonalment i sense demanar permís. Que se’ns reconegui que existim. Que estem a les institucions, als mitjans de comunicació, als serveis públics, a les botigues, a les fàbriques, a les escoles.

A continuació, donem suport i fem pròpies les reivindicacions que el Consell Nacional LGTBI fa públiques en el seu manifest i en sumem d’altres:

  • Exigim l’aprovació de la llei Trans en la seva versió íntegra incloent totes les reivindicacions exigides pel col·lectiu trans i que reconegui la seva lluita històrica, que tant ha aportat al moviment LGTBI i que forma part del moviment feminista. Unes moviment  reivindicacions que amplien drets i no en treuen a ningú. Per exemple, el rebuig a la limitació de la llibertat que en el Registre Civil encara impedeix el canvi de nom de les persones trans*, així com el registre de les famílies homoparentals.
  • Reivindiquem el dret d’asil i la protecció de manera especial d’aquelles persones LGTBI que es troben en situacions vulnerables i de les que no han pogut accedir a una regularització de la seva situació legal.
  • Continuar avançant en la formació específica pel professorat de la diversitat i de la realitat LGTBI, que permeti la creació d’espais segurs i de confiança per l’alumnat LGTBI, respectuosos i lliures d’LGTBI-fòbia, i la modificació de tots els impresos i formularis administratius de caràcter sexista i/o binarista.
  • En el camp de la salut cal garantir el dret  a la reproducció assistida a dones lesbianes i als homes trans*, la reducció de les llistes d’espera en aquest camp o facilitar els processos d’adopció. Normalitzar una mirada que trenqui amb l’heteronormativitat per a tot el personal de salut per garantir una atenció adequada.
  • Demanem la descentralització del Servei de Trànsit, que atén les persones TRANS*, implementant la seva presència a totes les regions sanitàries de Catalunya per facilitar els processos de transició arreu.
  • Millorar l’accés a la informació i recursos de les persones lgbti amb diversitat funcional en igualtat de drets de la resta de ciutadania. 
  • La creació i administració d’espais inclusius i segurs per a les persones grans LGTBI i/o intergeneracional LGTBI (residència, apartaments amb serveis, etc.) així com la formació de les persones que treballin amb persones grans i dependents.
  • Tenir molt present que en els pobles i en el món rural, on el nombre de persones del col·lectiu LGTBI és menor i està més disseminat, calen més recursos per oferir serveis de suport al col·lectiu, per disposar d’espais de trobada i promoure activitats que ajudin a visualitzar-lo des de l’administració de proximitat.

Des de la Taula LGTBI volem reivindicar el nostre municipi com un poble compromès amb la diversitat de gènere, afectiva i sexual. Avui reclamem un orgull on hi capiguem totes!

Darrera actualització: 28.06.2021 | 14:00