La pandèmia altera el desenvolupament de les accions del PLIS previstes per al 2020

Divendres, 11 de juny de 2021 a les 00:00

L’Observatori d’Inclusió ha fet pública l’avaluació del 2020 del pla estratègic en matèria social, que indica que ha calgut adaptar-se a les necessitats i emergències provocades per la Covid-19.

  • Un 52% de les accions previstes l’any passat no s’ha pogut dur a terme; un 20% s’han desenvolupat totalment i un 28%, de forma parcial.
  • Les accions de sensibilització i prevenció han estat les majoritàries.
  • ​La digitalització dels serveis durant la pandemia han mostrat la vulnerabilitat de la població davant la bretxa digital.

La pandèmia ha marcat el desenvolupament de l’edició 2020 del Pla Local d’Inclusió Social (PLIS), segons es desprèn de l’informe de l’Observatori d’Inclusió de Montcada i Reixac, que ha fet pública l’avaluació de les accions de l’any passat. Les accions previstes inicialment s’han hagut d’adaptar a les noves necessitats i emergències fruit de la pandèmia, així com modificar les programades al context de limitacions i restriccions.

En aquest sentit, les actuacions dels PLIS del 2020 han estat, majoritàriament d’atenció a les persones, sensibilització i prevenció. El fet que durant la pandèmia les atencions s’hagin traslladat a entorns virtuals ha fet emergir vulnerabilitats vinculades a la bretxa digital, un àmbit sobre el que caldrà continuar incidint. El pla d’acció del 2021 s’ha proposat, majoritàriament, donar resposta a les noves necessitats fruit de la crisi social, econòmica i sanitària.

 

Del total d’accions previstes inicialment per al 2020 (98) un 52% no es van poder dur a terme; un 20%, sí; i un 28%, de forma parcial. Segons les dades aportades pels departaments municipals implicats al PLIS, els objectius del 2020 s’han assolit totalment en un 30%; de forma parcial, en un 40%; i no s’ha aconseguit un 30%. Un 45% d’accions no es van desenvolupar a causa de les restriccions de la Covid-19, però hi ha altres motius pels quals no s’han realitzat, com la manca de recursos, de coordinació o bé, no van acabar al 2020 i continuen durant aquest exercici.

 

Del total d’accions efectuades, un 27% s’han adreçat a l’atenció a les persones; un 25%, a la sensibilització i difusió; un 15% a la prevenció i un 13%, a la formació; mentre que el 19% restant han estat accions comunitàries, relacionals i d’assessorament. Tot i que les accions del PLIS s’adrecen a la ciutadania en general en la seva majoria, la població vulnerable i els infants i els joves també han estat els principals destinataris de les accions del PLIS 2020.

Darrera actualització: 24.01.2024 | 10:15