El Dia Internacional de la Llengua Materna 2021 mostra com sonen onomatopeies arreu del món

Dilluns, 15 de febrer de 2021 a les 14:00

La campanya es desenvoluparà del 19 al 28 de febrer a les xarxes socials i inclou jocs interactius, un vídeo, una exposició i una proposta didàctica per a les escoles.

La commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna (DILM) a Montcada i Reixac 2021 mostra com sonen algunes onomatopeies en català i en algunes de les llengües maternes que parlen veïns i veïnes del municipi. Les onomatopeies, que generalment es transmeten per tradició oral, són molt diferents segons cada idioma, ja que l’imaginari col·lectiu de cada cultura associa d’una manera diferent la representació dels sons habituals. 

La campanya del DILM 2021 a Montcada i Reixac serà del 19 al 28 de febrer i majoritàriament es vehicularà per les xarxes socials i altres entorns digitals, atesa la situació sanitària actual. 

Les imatges de les onomatopeies del DILM 2021, que es difondran per les xarxes, mostren en diferents llengües com fa el gall, el gos, el riure, l’esternut i com fem quan parlem, i també incorpora la llengua de signes catalana (LSC). Veïns i veïnes del municipi originaris de diferents països han posat veu a les onomatopeies –material que s’ha utilitzat en les activitats de la campanya–i l’assessorament en LSC ha anat a càrrec de l’empresa local #BinomILS.

El DILM 2021 inclourà també un tutorial de còmic, un gènere on l’onomatopeia té un paper clau en el desenvolupament de les històries. El vídeo, que es podrà veure al canal de Youtube de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, ha estat elaborat pels montcadencs Nil Teixidó –autor de les il·lustracions de la campanya– i Elena Prado. 

La campanya també comptarà amb dos jocs interactius, un dedicat a les onomatopeies, que inclou una història i un test, fet per les joves Tamara Cortés i Carla Carrasco. L’altre joc, elaborat pel Consorci per la Normalització Lingüística, proposa un viatge pels cinc continents mitjançant preguntes per conèixer la diversitat lingüística d’arreu del món. 

Les biblioteques de Montcada i Reixac organitzen l’exposició ‘Oh! Ah! Dia Internacional de la Llengua Materna’, amb llibres del fons de les biblioteques on les onomatopeies i els sons tenen un paper rellevant. La mostra es podrà visitar de forma virtual, i també presencial a les biblioteques Elisenda i Can Sant Joan. 

Per accedir a les activitats virtuals de la campanya del DILM 2021, entreu a www.montcada.cat

A més, el 24 de febrer hi haurà una hora del conte dedicada al DILM. La sessió ‘Oh! Ah! Històries sonores’ es podrà veure en directe a les 18 h per l’Instagram de les biblioteques de Montcada i Reixac (@bibsmir).

Les escoles i altres serveis educatius del municipi han rebut els materials de la campanya i una proposta didàctica per tal que puguin treballar a l’aula la campanya i els objectius del Dia de la Llengua Materna. 

Totes les publicacions sobre el Dia de la Llengua Materna 2021 es difondran a les xarxes socials amb les etiquetes #llenguamaternamontcada i #DILM2021.

L’any 2000, la UNESCO va declarar el 21 de febrer el Dia Internacional de la Llengua Materna, amb l’objectiu de promoure el multilingüisme i la diversitat cultural i ressaltar la importància de les llengües transmeses de mares a fills, les llengües maternes, com a patrimoni cultural, identitari i d’integració social. L’Ajuntament de Montcada i Reixac organitza activitats amb motiu del DILM des del 2018, mitjançant un equip de treball transversal format per personal de diferents departaments municipals, les biblioteques, el Servei Local de Català i el Departament d’Ensenyament.

Darrera actualització: 18.02.2021 | 12:57