CAMPANYA NO M’ASSENYALIS! - Joves: Mentalitzats, Informats, Responsables - #jovesmiresponsables
L’Ajuntament impulsa una campanya per frenar l’estigmatització dels joves davant la COVID-19

La pandèmia de la COVID-19 ha sacsejat a tota la població i en tots els àmbits possibles: a nivell familiar, econòmic, educatiu, laboral, social, etc. Tot i així, només hi ha hagut un col·lectiu a qui injustament se l’ha maltractat i se l’ha acusat directament de ser el responsable de la ràpida transmissió del virus: els joves. Amb l’objectiu de desmentir aquest estigma, l’Ajuntament de Montcada i Reixac ha impulsat una campanya sota el títol “No m’assenyalis”, que pretén desmuntar la falsa imatge d’un jovent inconscient i que només pensa en sortir de festa. La iniciativa vol enfatitzar que els joves estan mentalitzats, informats i que també són responsables. En aquest sentit, la campanya ha apostat pel hashtag #jovesmiresponsables.

En aquesta pàgina web podeu consultar el testimoni de joves del municipi, d’entre 14 i 27 anys, que han viscut en primera persona els efectes d’una pandèmia que els ha robat un any de vida. El jovent respon sobre com ha viscut el confinament, com creu que la pandèmia condicionarà el seu futur, quina és la seva opinió sobre les restriccions i si creu que se’ls ha culpat injustament. Més enllà de la mirada dels i les joves, també intervenen professors, psicòlegs i per part de l’Ajuntament l’alcaldessa, Laura Campos, i el regidor d’Infància i Joventut, Gerard Garrido.

La campanya impulsada per la Regidoria d'Infància i Joventut ha comptat amb la participació dels departament de Comunicació i Premsa i Montcada Comunicació (La Veu de Montcada i Reixac).

PRESENTACIÓ DE LA CAMPANYA
VÍDEOS DE LA CAMPANYA

A continuació podeu consultar el recull de prop d’una vintena de testimonis que busquen desmentir la idea d’una joventut irresponsable davant la pandèmia.

COM VAS VIURE EL CONFINAMENT?


S'HAN VIST AFECTADES LES TEVES RELACIONS FAMILIARS?


COM T'HAS ADAPTAT A LES RESTRICCIONS?


ESTEU COMPLINT LES NORMES AMB RESPONSABILITAT?


S'ESTÀ CULPABILITZANT ELS JOVES DE LA TRANSMISSIÓ DEL VIRUS?


LA PANDÈMIA CONDICIONARÀ EL TEU FUTUR?


REPORTATGE A LA VEU

A l’edició número 569 de La Veu de Montcada, publicada el divendres 18 de desembre, també s’analitza la situació del jovent durant la pandèmia i on es recullen algunes de les seves reflexions.

Campanya contra l’estigma dels joves com a focus de transmissió del virus

L’Ajuntament activa un web amb testimonis de joves i experts que desmunten el discurs que els culpabilitza

Joves participants a la campanya que han fet conjuntament la Regidoria d’Infància i Joventut, Comunicació i Premsa i Montcada ComunicacióJoves participants a la campanya que han fet conjuntament la Regidoria d’Infància i Joventut, Comunicació i Premsa i Montcada Comunicació (Foto: R. Rivas)

Pilar Abián | Redacció
Els joves han estat injustament assenyalats per alguns mitjans de comunicació i administracions com els principals culpables de la segona onada de la Covid-19, com si haguessin estat els únics a saltar-se les restriccions amb festes o trobades en grup, quan molts dels casos denunciats públicament han estat protagonitzats per adults. La realitat és que la immesa majoria del jovent està actuant de forma responsable i exemplar, malgrat les afectacions que està tenint la pandèmia en les seves vides. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha decidit fer una campanya  amb el lema  ‘No m’assenyalis’ amb l’objectiu de desestigmatitzar el col·lectiu i expressar-li el seu suport. 

Testimonis a les xarxes. La iniciativa municipal compta amb la col·laboració de Montcada Comunicació i està protagonitzada per una quinzena de joves, així com de diferents professionals –dels àmbits de l’educació i la psicologia– que han explicat en vídeo les seves impressions. D’una banda, els testimonis narren com van viure el confinament i com les restriccions anti-covid han modificat durant tots aquests mesos la seva rutina acadèmica, laboral i personal. La majoria veu amb preocupació el seu futur, marcat per una crisi econòmica i social que es pot allargar en el temps, precaritzant les seves opcions professionals i dificultant la seva possibilitat d’emancipació.

Els professionals, per la seva banda, aprofundeixen en l’impacte emocional de la pandèmia en aquest sector de la població que està renunciant a tot allò que és natural a la seva edat, com ara sortir, experimentar, conèixer i socialitzar.

Difusió. Els vídeos es poden visualitzar al web montcada.cat/nomassenyalis creat en el marc de la campanya ‘No m’assenyalis’ i també es difondran a través del canal Youtube de Montcada Comunicació i de les xarxes socials de l’Ajuntament per tal de fer arribar el missatge a la població. Dins del web hi ha articles i altres recursos informatius relacionats amb la temàtica.