Dia Internacional de les Persones Grans 2021

Divendres, 1 d'octubre de 2021 a les 00:00

Manifest de l'Ajuntament i les associacions de gent gran Parc Salvador Allende i Casal Casa de la Mina

Avui, 1 d’octubre, celebrem el Dia Internacional de les Persones Grans, una data fixada al calendari per l’ONU l’any 1990 amb l’objectiu de retre homenatge i visibilitzar internacionalment les persones grans, així com per posar el focus en els reptes socials que afronta la nostra societat per tal de garantir els seus drets.

Les persones grans han patit els efectes més greus de la pandèmia. Aquesta ha posat de manifest com de vulnerable i fràgil és aquest col·lectiu i ha evidenciat la gran invisibilitat que pateix, la discriminació per raons d’edat i l’increment de situacions de soledat no desitjada. Donar visibilitat a aquestes problemàtiques n’és un dels objectius de reivindicació en el dia d’avui.

Segons l'informe 'L'impacte de la COVID-19 en el sentiment de soledat no desitjada de la gent gran' realitzat per l’Observatori de la Soledat d'Amics de la Gent Gran, el 41% de la gent gran manifesta un augment del seu sentiment de solitud durant la pandèmia i fins a un 59% s'ha sentit més vulnerable. Cal reflexió crítica, unir esforços i compromís per part de tots els actors per evitar que es repeteixin situacions com les que han viscut les persones grans en els darrers mesos.

Es fa urgent i necessari visibilitzar la situació de soledat i aïllament i l’edatisme que pateixen milers de persones grans per tal de combatre-ho des de tots els àmbits.

Societat civil i administracions tenim els reptes de contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones grans i cal:

  • Fomentar la seva participació en la vida social per promoure un envelliment actiu i reivindicar el seu paper a la societat.
  • Difondre una imatge positiva de l’envelliment de les persones per contribuir a erradicar les situacions de discriminació i exclusió que pateixen.
  • Fomentar projectes intergeneracionals per posar en valor i aprofitar  l’experiència professional i vital de les persones grans.

Les associacions de persones grans de Montcada i Reixac volem que aquest 1 d’octubre sigui un dia per reivindicar i per convidar a la reflexió amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar la ciutadania. Per aquest motiu:

  • Reivindiquem més ajudes per a les persones grans que estan soles. Els ajuts socials actuals no funcionen i són insuficients.
  • Demanem que es reobrin les urgències de l’ambulatori tancades des de fa 10 anys, que es posin els mitjans perquè no s’hagin d’esperar dues setmanes per a una visita mèdica i reduir també el temps d’espera per anar als especialistes.
  • Sol·licitem serveis de suport psicològic per atendre les persones grans en temes de salut emocional i també serveis d’assessorament legal, etc.
  • Necessitem un centre de dia en condicions, amb els recursos humans i materials suficients, que substitueixi el que hi ha actualment al Casal Cívic així com una residència per a persones grans.
  • Reivindiquem uns equipaments per a la gent gran de qualitat i adaptats a les nostres necessitats.
  • Demanem que quan es facin els pressupostos es tinguin en compte les necessitats de les persones que viuen soles per garantir que l’assistència arribi a tothom. Igual que es destinen recursos per fer concerts per al jovent, demanem que es destini més pressupost a garantir l’assistència a les persones vulnerables per raó de la seva edat.

Aquestes reivindicacions es repeteixen any rere any i no es veuen resoltes i mentre no es vegin avenços en aquests temes, les persones grans continuarem sentint-nos decebudes.

Darrera actualització: 25.05.2022 | 08:07