Montcada i Reixac, municipi pioner a Catalunya en l'aplicació de l'administració digital

Dimecres, 14 de març de 2007 a les 00:00

Montcada i Reixac és el primer municipi català on els seus ciutadans poden obtenir el clauer idCAT, un dispositiu que es pot utilitzar en qualsevol ordinador amb connexió USB i en el qual s'emmagatzema de manera totalment segura el certificat digital idCAT necessari per fer tràmits amb l'Ajuntament a través d'internet.

Aquest important avenç tecnològic ha estat possible gràcies al conveni que l'Ajuntament de Montcada i Reixac va signar el juliol passat amb l'Agència Catalana de Certificació (Catcert), mitjançant el qual el consistori esdevé Entitat de Registre Col·laboradora. L'acord implica que l'Ajuntament, a través de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC), pugui lliurar els serveis de certificació idCAT, la signatura digital, una eina indispensable per fer tràmits des del nou portal d'internet municipal www.montcada.cat.

L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha estat el primer a lliurar el certificat per mitjà d'una memòria USB. Els principals avantatges que aporta aquest sistema són els següents: la portabilitat, ja que es pot utilitzar en qualsevol ordinador amb connexió USB, i la seguretat, donat que l'accés al certificat idCAT està protegit amb paraula de pas, com en el cas de les targetes de crèdit; és a dir, no es pot fer una signatura electrònica sense l'autorització de l'usuari, reduint així el perill davant la pèrdua del clauer. A més, el dispositiu es pot utilitzar com a memòria USB de 128 Megabytes.

El clauer idCAT es pot demanar a l'OAC, o bé per internet, seguint les passes que s'indiquen a www.idcat.net.

Amb l'identificador digital idCAT es poden signar correus i documents electrònics i fer operacions amb ells. A banda de ser necessari per tramitar amb l'Ajuntament de Montcada i Reixac, és igualment vàlid per fer gestions per internet amb la Generalitat de Catalunya, els Ministeris d'Economia i Hisenda, Treball, Cultura, Indústria i l'Agència Espanyola de Protecció de dades. El programari del clauer idCAT ha estat ideat i desenvolupat per la Universitat Jaume I.

La presidenta de l'Àrea Interna de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, M. Carme Porro, ha destacat que "estem fent l'esforç necessari per apropar l'administració local a la ciutadania. Amb el certificat idCAT facilitem la realització de tota mena de tràmits estalviant desplaçaments". D'aquesta manera, "Montcada i Reixac es converteix en referent en administració telemàtica", subratlla.

Darrera actualització: 31.05.2018 | 13:51