Els llenguatges de la pintura

Del 19 de juny al 21 de juliol de 2019 a les 00.00 h

Exposició de pintura de Sergi Marcos

Inauguració: 19 de juny, 19.30 h

“Els símbols i els mites vénen de massa lluny; formen part de l’ésser humà i és impossible no trobar-los en qualsevol situació existencial de l’home en el Cosmos”.
Mircea Eliade. Imatges i símbols

Després de quatre dècades de la seva primera exposició, l’artista barceloní Sergi Marcos mostra ara a Montcada una sèrie d’obres dels darrers cinc anys, on es pot apreciar l’evolució experimentada durant aquest període de temps, demostrant que la singularitat de les seves propostes segueix evidenciant el seu interès per descobrir i investigar en noves maneres d’expressió, ja que en etapes anteriors, com per exemple,  la dècada dels 90 i els principis del segle XXI, l’aparició de determinats elements geomètrics i arquitectònics, evocant l’època del renaixement i el món metafísic de Giorgio de Chirico i de Carlo Carrá, configuren un món plenament surreal, però no per anar més enllà de la realitat ni tampoc  buscant la irracionalitat, sinó expressar, com senyala Vicenç Altaió, “la il·lusió de les imatges, les formes ideals que integren la geometria de la natura i la psicologia de les persones”. També els arabescos que sorgeixen en moltes de les seves composicions indiquen un gran interès pel món oriental que, d’alguna manera, també hi són presents en la nostra cultura mediterrània.

De totes maneres hi ha determinats elements que segueixen tenint molt protagonisme, com són el cercle i l’esfera. El cercle no és només la superfície continguda dins d’una circumferència i l’esfera com la superfície constituïda per tots els punts que hi ha a una mateixa distància, sinó que l’artista li dona  altres significats, com són el pas del temps, l’infinit, el moviment, allò femení, etc. Per tant, els olis que s’exposen estan disposats de tal manera que, juntament amb altres elements geomètrics, cas dels quadrats i els rectangles, configuren un apartat on conflueixen l’abstracció amb la figuració.

Marcos és un artista que l’interessa combinar la forma o no forma amb el color, per això la majoria de les seves obres segueixen un recorregut per les diferents gammes cromàtiques existents, on predominen les tonalitats càlides, encara que deixi alguns espais buits on els neutres adquireixen un cert protagonisme. De totes maneres ara el color ja no és tant essencial respecte a obres anteriors. Això indica que la idea fonamental és la recerca d’un determinat espai interior més que exterior, o el que és el mateix, allò més íntim, on el silenci es manifesta en cadascuna de les seves creacions.

Ramon Casalé Soler
Membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art (AICA)

Auditori municipal

pl. de l'Església, 12 - 08110 Montcada i Reixac - Barcelona
Telèfon: 935 751 289
Adreça electrònica: auditori@montcada.org
Horari:  
De dimarts a dissabte, de 17 a 21 h
Diumenges i festius, d'11 a 14 h
Veure situació en el mapa
Darrera actualització: 26.06.2019 | 10:41