'Tal com som', campanya per mostrar la diversitat familiar i afectiva de Montcada i Reixac

Dilluns, 4 de juny de 2018 a les 00:00

L'Ajuntament ha presentat aquesta iniciativa que pretén abordar els diferents models familiar, la visibilitat lèstica i el rebuig a les discriminacions per motiu d'orientació o expressió de gènere.

L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha presentat aquest dilluns, 4 de juny, la campanya 'Tal com som', una iniciativa que neix del compromís de treballar per reduir la discriminació i fomentar valors d'igualtat, respecte i tolerància envers la comunitat LGTBI. La iniciativa consistirà a incorporar als elements de mobiliari urbà de la via pública, a partir del 14 de juny, tres imatges que aborden tres àmbits: la diversitat de models de família, la visibilitat de les relacions lèsbiques i l'orgull que cadascú sigui com sigui i el rebuig a les discriminacions per motiu d'orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

"Amb aquesta acció hem volgut evidenciar la diversitat de població i, per l'altra, facilitar l'acceptació d'aquesta realitat diversa, normalitzant-la i donant-li visibilitat, tothom ha de sentir-se orgullós de la seva manera de ser", ha explicat la regidora de Polítiques d'Igualtat, Jessica Segovia, qui ha indicat que les imatges de la campanya "són amables, apel·len a la proximitat amb lemes directes i amb la voluntat d'interpel·lar tota la població". 'Tal com som' vol plasmar la diversitat de models familiars existents i promoure el respecte per qualsevol model familiar; donar visibilitat de forma normalitzada a les dones lesbianes un dels col·lectius més invisibilitzats; i transmetre la idea que tothom forma part de la comunitat, independentment de com sigui, es vesteixi o estimi.

L'alcaldessa, Laura Campos, ha parlat del paper clau que estan assumint els ajuntaments en matèria de defensa dels drets de la comunitat LGTBI. El consistori local treballa des del 2015 les polítiques per la igualtat LGTBI. "Montcada i Reixac és una de les ciutats fundadores de la Xarxa de Municipis LGTBI, el tercer pla d'igualtat aborda les accions envers aquesta comunitat, hem posat en marxa el Pla local per la diversitat afectiva i de gènere i comptem amb una oficina específica i, tot plegat, amb molt pocs recursos", ha explicat l'edil. Campos ha recordat que a Catalunya hi ha una legislació pionera en aquesta matèria, però que cal "desplegar-la i dotar-la de recursos perquè les polítiques per la igualtat, la diversitat i el respecte siguin una realitat".

La presentació ha comptat amb la presència de Cristian Carrer, de l'Observatori contra l'Homofòbia –entitat que gestiona l'oficina LGTBI de Montcada i Reixac– i de la montcadenca Tina Recio, fundadora de l'entitat I-Vaginarium i col·laborada de l'Ajuntament en accions de suport a la comunitat LGTBI i en concret, amb les persones transexuals. El representant de l'Observatori ha destacat la importància que els municipis s'impliquin en aquestes accions, tot afegint que "la gent que pot ser víctima de lgtbi-fòbia ha de veure que a més de les entitats socials, els ajuntaments també són agents de suport".

L'Oficina d'atenció LGTBI funciona l'últim dijous de cada mes, a la Casa de la Vila (Major, 32) de 17 a 19 h. Aquest espai acompanya les persones que han patit alguna agressió per la seva condició sexual, però també fa tasques de prevenció i assessorament. Per la seva banda, Tina Recio ha lloat les accions que ha dut a terme l'Ajuntament en els darrers anys i ha parlat de la importància de la formació sobre gènere a les escoles. "Després de 10 anys d'activisme, em fa molta il·lusió poder treballar aquesta àmbits a la meva ciutat", ha dit Recio.

L'acte ha servit per presentar els actes que organitzarà l'Ajuntament amb motiu del Dia de l'Orgull LGTBI. El dia oficial de l'efemèride, el 28 de juny, hi haurà activitats familiars a la plaça de l'Església, a partir de les 18 h, amb bombolles de sabó, pintacares i globoflèxia, entre d'altres. També hi haurà una exposició de la campanya 'Tal com som'. El mateix dia, l'Espai Jove Can Tauler (Balmes, 16) acollirà un taller de transvestisme (18 h). El 3 de juliol, es presentarà a la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32), a les 19 h, el llibre 'Construccions identitàries', de Mar C. Llop. Del 28 de juny al 5 de juliol, en aquest mateix equipament es podrà veure una exposició sobre el Dia del l'Orgull LGTBI. Durant aquests dies s'aprofitarà per pintar de nou pas de vianants davant la passarel·la del riu Ripoll amb els colors de la bandera de l'arc de santmartí.

Darrera actualització: 04.06.2018 | 14:05