L’Ajuntament insisteix a la Generalitat la necessitat d’eliminar l’ARE de Mas Duran

Divendres, 7 de juny de 2019 a les 00:00

El govern municipal argumenta aquesta voluntat en la necessitat de mobilitzar l'actual parc immobiliari del municipi i la preservació del Pla de Reixac.

La Generalitat de Catalunya s’ha compromès amb l’Ajuntament de Montcada i Reixac a convocar una reunió amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per pactar l’anul·lació de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) de Mas Duran. Ho van comunicar ahir dijous, 6 de juny, el Secretari General d’Habitatge Urbà i Territori, Agustí Serra; i el sotsdirector d’Acció Territorial i de l’Hàbitat Urbà, Josep Armengol, al president de l’Àrea Territorial en funcions, Jordi Sánchez, en una reunió durant la qual el regidor montcadenc va expressar la necessitat de la suspensió d’aquesta fórmula urbanística. L’anul·lació de l’ARE formava part de la darrera reunió de la Comissió d’Urbanisme de Catalunya, però no es va aprovar a petició de l’AMB, que considera que cal un debat integral sobre les necessitats d’habitatge a l’entorn metropolità.

La voluntat de l’Ajuntament d’eliminar l’ARE de Mas Duran es fonamenta en dos arguments principals: no cal ampliar el parc immobiliari local i la conservació del Pla de Reixac. “El parc immobiliari de Montcada i Reixac és suficient per donar cobertura a la població i també cal mobilitzar els pisos buits que hi ha al municipi”, ha indicat l’edil. Un estudi encarregat per l’Ajuntament al 2017 mostra que a hores d’ara, la població de Montcada i Reixac s’ha estabilitzat i que el parc immobiliari, amb 16.000 habitatges, dels quals més de 2.000 són buits, és suficient per donar cobertura a la població.

L’altre motiu per rebutjar l’ARE és que “no podem créixer a costa de trinxar el territori i acabar amb el Pla de Reixac, un espai amb un gran valor natural, paisatgístic, patrimonial, social i cultural”, ha expressat Sánchez, tot indicant que l’anul·lació de l’ARE esdevindria un primer pas per aconseguir la pla de protecció d’aquest espai , últim reducte de sòl agrícola a l’AMB i corredor natural. En aquest mandat, el govern local ha donat passes en aquest sentit, amb accions com la prohibició de la celebració del Rocío de Catalunya en aquests terrenys –s’hi va instal·lar des del 2001 fins al 2015–, la suspensió temporal de llicències per a construccions i la creació d’una comissió de treball, conjuntament amb l’Ajuntament de Ripollet, per aconseguir que el Pla de Reixac sigui un espai protegit.

L’ARE de Mas Duran es va aprovar al 2009 i és una figura urbanística inclosa al Pacte Nacional de l’Habitatge de la Generalitat del 2008, que preveia la construcció de noves urbanitzacions en un total de 68 municipis de Catalunya. A Montcada i Reixac, els 2.130 habitatges projectats –1.080, de protecció oficial– se situen al Pla de Reixac, a prop de Can Pomada, en terrenys propietat de l’Incasòl i de privats. Al 2017, el Ple l’Ajuntament montcadenc va aprovar la sol·licitud a la Generalitat per deixar sense efecte l’ARE, amb l’argument que la situació actual és molt diferent de la de fa una dècada, des dels punts de vista demogràfic i mediambiental.

 

Darrera actualització: 07.06.2019 | 14:27