Montcada i Reixac manté el seu compromís amb les persones refugiades

Dijous, 20 de juny de 2019 a les 11:00

Aquest dijous, 20 de juny, coincidint amb el Dia de les persones refugiades, Montcada Solidària i l'Ajuntament organitzen un taller i la lectura d'un manifest a la plaça de l'Església.

Davant la cronificació d’aquesta situació, podem afirmar que l’emergència no s’ha acabat i que continuen ben vives les raons per donar resposta a la demanda de suport a les persones i organitzacions que treballem per donar assistència a les persones que cerquen protecció internacional i que el municipalisme català ha de tenir un paper rellevant en aquest sentit”. Aquesta és una de les principals conclusions del manifest del Dia Mundial de les Persones Refugiades 2019 que ha consensuat el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), efemèride que es commemora el avui dijous, 20 de juny.

El manifest 2019 es llegirà públicament aquesta tarda a la plaça de l’Església, en el marc d’una jornada lúdica i de conscienciació a càrrec de Montcada Solidària i l’Ajuntament, que començarà a les 18 h. L’activitat, de caire familiar, consistirà a elaborar quatre murals a partir de les preguntes que faran quatre il·lustradores a la canalla, sobre la situació dels infants refugiats que arriben a Catalunya. D’altra banda, la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32) exposarà del 25 de juny al 12 de juliol la mostra ‘Camins migrants: ser refugiat vist amb ulls d’infants’, produïda per Creu Roja.

Les Nacions Unides van decretar aquesta efemèride al 2001, per posar de manifest la dramàtica situació que viuen milions de persones arreu del món, apàtrides, desplaçades i sol·licitants d’asil per motius religiosos, polítics, ètnics o d’orientació sexual, entre d’altres. El manifest posa de relleu com el municipalisme ha estat fonamental per tirar endavant polítiques de suport i per exercir de portaveu de les persones refugiades. En els darrers anys, els ajuntaments, entitats socials i d’altres ens han dedicat esforços humans, materials i econòmics per donar assistència ales persones refugiades.

Aquestes aportacions han permès activar projectes de suport a les persones refugiades. El document indica que aquesta campanya s’ha desenvolupat “en un escenari europeu d’incompliment dels compromisos d’acollida i vulneració flagrant dels drets humans de les persones que fugen”. Al 2018, l’ONU xifrava en més de 70 milions les persones que havien hagut d’abandonar forçosament les seves llars, principalment pels conflictes de Palestina, Afganistan, Colòmbia o la República Democràtica del Congo. El  manifest insisteix en el seu compromís a mantenir les aportacions a la campanya del FCCD adreçada a pal·liar la situació de les persones refugiades, així com el desplegament d’accions de sensibilització i denúncia d’aquests drames.

Darrera actualització: 11.07.2019 | 09:39