Ajuntament de Montcada i Reixac

La primera fase del Pla d'Usos del Turó de Montcada i Reixac incorpora zones de lleure, una bassa i senyalització per interpretar l'entorn

07/11/2013  

La primera fase del Pla d'Usos del Turó de Montcada i Reixac, elaborat pel Parc Natural de Collserola i Lafarge Cementos, amb el suport de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, suposa entrar en una nova etapa, 'la de dignificar aquest espai i obrir-lo a la ciutadania', ha manifestat l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, durant la presentació de la primera etapa d'aquest projecte, aquest dijous, 7 de novembre, en un acte que ha tingut lloc a les portes de la muntanya. L'edil ha estat acompanyada del vicepresident executiu i del Parc de Collserola, Josep Perpinyà; del director de Lafarge Cementos a Montcada i Reixac, Vicente Pedro, i del president de l'Àrea de Política Territorial de Montcada i Reixac, Juan Parra. Pérez ha qualificat el Turó com 'patrimoni del Vallès', a la vegada que ha reflexionat sobre els espais naturals del municipi: 'Sempre s'ha vinculat el municipi amb l'activitat industrial i s'ha de recordar que la major part del terme municipal montcadenc està situada en espais forestals'. El Pla d'Usos ha començat aquest any i s'enllestirà a final del vinent, dividint l'actuació en tres etapes. La que s'ha presentat avui consisteix en la creació d'un itinerari amb un recorregut circular de 2,5 quilòmetres que inclou diferents actuacions de millora del traçat actual, d'arranjament i condicionament d'espais, així con la col·locació de senyalització per interpretar l'entorn.

Entre les diverses actuacions, amb un import de 134.000 euros, destaquen la creació d'una porta al Parc a l'inici del recorregut, a prop del Parc de Ca n'Oller, i el condicionament de la font de la Mitja Costa com a zona de lleure, cruïlla d'itineraris i espai de divulgació. En aquest mateix emplaçament es construirà una bassa amb l'aigua d'escorrentia de la font, per afavorir la presència d'amfibis i s'hi col·locarà bancs i taules i un plafó divulgatiu. A la font de la Mitja Costa comença un itinerari circular i senyalitzat pel perímetre del Turó. A l'Àrea de la Pau hi haurà una barana de protecció i bancs de formigó i la banda sud de la muntanya s'adequarà l'espai com a mirador, amb un panell informatiu panoràmic. L'itinerari s'ha dissenyat per tal que permeti tant la descoberta del medi natural i històric de la zona com la interpretació paisatgística, amb la col·locació de diferents plafons interpretatius en punts que presenten vistes panoràmiques.

També es delimitarà la zona de passeig amb la zona d'extraccions que encara continua en funcionament. 'La ciutadania de Montcada i Reixac i del Vallès ha de viure aquest espai', ha manifestat Pedro, qui, conjuntament amb l'alcaldessa, han destacat les aportacions que han fet diverses associacions del municipi durant la redacció del projecte de restauració del Turó. De fet, el director de Lafarge ha avançat que pròximament l'empresa signarà un conveni amb l'Associació per la Conservació de l'Entorn i la Recerca (Acer), per tal que l'entitat s'encarregui de la custòdia del Parc. Perpinyà ha manifestat la importància de la gestió pública i privada dels parcs naturals, 'especialment ara, amb les dificultats econòmiques en què es troba el sector públic', ha dit.

El recorregut es mostrarà al públic el 17 de novembre, coincidint amb la celebració de la segona edició de la 'Festa del Parc Natural', organitzada pel Consorci del Parc de Collserola. S'hi instal·larà un punt d'informació i hi haurà una exhibició de tai-txí, un taller d'identificació de plantes, restauració de caixes-niu, una passejada guiada i un recital de música clàssica. Acer s'encarregarà de gestionar les activitats i recomana a les persones interessades a assistir-hi que ho comuniquin contactant amb l'entitat per mitjà del seu web: www.acer-associacio.org. Per conèixer més dades de la Festa també es pot consultar el web del Consorci del Parc Natural de Collserola, www.parcnaturalcollserola.cat.

A partir de la primavera del 2014 tindrà lloc la segona fase del Pla d'Usos del Turó, amb d'implementació d'accions destinades a promoure l'educació ambiental amb un centre d'interpretació del paisatge, dos miradors -un cap al Vallès i una altra, cap a Barcelona-, una aula de natura, un petit amfiteatre l'aire lliure i una passarel·la de fusta de 60 metres. La part final del projecte consistirà en la restauració morfològica i revegetació de l'espai.

El Turó de Montcada i Reixac és un espai situat a cavall entre el Vallès i Barcelona. Durant final del segle XIX i principi del XX, el cimal va tenir un gran protagonisme en la revolució industrial, ja que la roca calcària que s'extreia de la zona es feia servir per a la fabricació de ciment. L'actual morfologia està marcada per l'activitat cimentera que va iniciar al 1917 Lafarge Cementos i que ha acabat fa sis anys. Des del 2011, el Turó de Montcada i Reixac forma part del Parc Natural de Collserola.
3859 visites

imprimir
Ajuntament de Montcada i Reixac | Av. de la Unitat, 6 | 08110
Tel. 935 726 474 | oac@montcada.org