Mostra fotogràfica de gran format al parc fluvial del Besòs

Dimecres, 4 de juliol de 2018 a les 00:00

Les alcaldesses de Montcada i Reixac, Laura Campos, i de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i els alcaldes de Badalona, Àlex Pastor, i de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, juntament amb Carme Ribas, gerent del Consorci del Besòs, han inaugurat aquesta tarda la mostra fotogràfica ‘Besòs 2017: un aixecament fotogràfic’, de Manuel Laguillo.

L’exposició, organitzada pel Consorci del Besòs en el marc de l’Agenda Besòs, està integrada per 15 fotografies en blanc i negre de gran format (3x4,5 metres) que es pot visitar durant un any dintre del parc fluvial del Besòs.  

L’acte d’inauguració ha tingut lloc, a les 18.30h, sota el Pont del Molinet (Santa Coloma de Gramenet), on hi ha una de les tres parts en què s’ha dividit l’exposició. Les altres estan ubicades a les parets del marge esquerre del parc fluvial del Besòs,  al costat de l’accés Torrassa (Sant Adrià de Besòs) i al costat de l’accés Can Zam (Santa Coloma de Gramenet). Aquesta exposició també té una versió més petita, adaptada a sales d’exposicions. Aquesta s’ha inaugurat també avui al Centre d’Art Can Sisteré de Santa Coloma de Gramenet. La mostra arribarà a Montcada i Reixac, a la Casa de la Vila el proper 17 de juliol i es podrà visitar fins al 15 de setembre.

Durant els parlaments oficials, l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha destacat “la importància d’aprofitar el riu com a un espai integrador per a les ciutats i ha destacat el paper de l’Agenda Besòs per cercar sinèrgies entre els diferents municipis”.

Aquesta proposta cultural s’emmarca dins de l’Agenda Besòs, amb objectiu activar la llera del riu i convertir els seus murs en espais expositius. L’Agenda Besòs es va pactar el 19 de juliol de l’any passat pels municipis de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i Sant Adrià de Besòs, i vol ser un element de cohesió dels habitants dels 98 barris que fan vida a l’entorn de l’espai fluvial del riu Besòs. En ella, es va dibuixar conjuntament l’estratègia pels propers anys d’un territori metropolità central amb un gran potencial de desenvolupament al voltant de la llera del riu.

L’Eix Besòs comprèn els termes municipals de Badalona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i els districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí de Barcelona. Hi viuen pràcticament un milió de persones, el que representa el 30% de la població de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el 12% de la població de tota Catalunya, amb una superfície de 81 km2.

Manuel Laguillo (Madrid, 1953). Fotògraf de referència pel documentalisme urbà. Ha retratat els processos de transformació urbana i arquitectònica de Barcelona des del 1978 fins a l’actualitat, entre molts altres treballs. El seu estil artístic descriptiu, representa un model pels fotògrafs d’arquitectura. Es pot considerar un dels fotògrafs espanyols més rellevants del canvi de segle, encara que sigui desconegut pel gran públic.

Des del 1981 és catedràtic de fotografia de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Ha participat en més de 40 exposicions individuals i 60 col·lectives. Les seves obres s’exposen en museus d’arreu del món. El 2017, el COAC li va encarregar l’exposició de la sèrie “Col·leccions” de l’Arxiu Històric del COAC, que amb el nom “Manuel Laguillo. 2017 / El Besòs. De Montcada i Reixac al mar. Un aixecament fotogràfic” va presentar un ampli reportatge del riu i el seu entorn, i és la base documental del projecte que ara es presenta.

 

 

 

 

 

Darrera actualització: 04.07.2018 | 22:51