L'Ajuntament demana que el PEPNat elimini el túnel del Turó

Dilluns, 14 de gener de 2019 a les 12:00

És una de les cinc al·legacions que el consistori ha presentat a l'aprovació inicial del projecte del protecció del medi natural i del paisatge de Collserola.

L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha presentat cinc al·legacions a l'aprovació inicial del Pla Especial de Protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural (PEPNat) i la Modificació puntual del Pla General Metropolità (MPGM) de Collserola. "L'objectiu comú de totes les al·legacions que hi hem presentat és preservar l'entorn del Parc, que tingui una gestió sostenible i mantenir i millorar-ne el seu patrimoni natural, històric i cultural", ha manifestat el president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez.

En primer lloc, el consistori sol·licita l'eliminació del túnel ferroviari del Turó de Montcada de la MPGM. El document manté la construcció d'aquesta infraestructura –sobre la qual Montcada i Reixac històricament s'hi ha posicionat en contra– que preveu una connexió ferroviària entre el Vallès Occidental i Barcelona, sota el Turó. Els arguments municipals indiquen que aquesta connexió "és clarament contrària a l'esperit i l'objectiu del projecte de protecció del parc".

Una altra al·legació es refereix a la incompatibilitat de l'activitat extractiva de la cimentera Lafarge al Turó de Montcada. "És incongruent que un pla, que té com a objectiu la protecció i millora del Parc Natural, permeti que continuï l'activitat extractiva de Lafarge, quan la seva contaminació perjudica la salut de la població dins i fora de l'entorn", ha indicat l'edil.

Una altra al·legació fa referència a que la MPGM reculli la modificació del PGM a la Font Pudenta, aprovada per l'Ajuntament aquest estiu. El document aprovat pel consistori elimina un vial projectat, que enllaçava el barri amb Terra Nostra i el Turó de Montcada. Les altres dues al·legacions demanen que una part de la Zona 21, a Terra Nostra, i una zona d'horts davant l'empresa Weber-Cemarksa, a tocar la C-17, no siguin considerades com a sòl urbanitzable sinó com a parc.

Una de les aportacions municipals que ja queda recollida al PEPNat és la qualificació com a parc natural i no com a zona industrial dels terrenys de l'antiga bòbila de Can Cuiàs, situats entre la C-58 i la N-150, una acció que pretén evitar l'aïllament del Turó i garantir-ne la connectivitat.

Darrera actualització: 14.01.2019 | 12:33