L'Ajuntament agraeix la tasca dels cossos de seguretat i entitats que treballen en la prevenció d'incendis

Divendres, 15 de juny de 2018 a les 13:00

L'acte s'ha celebrat aquest divendres, 15 de juny, a la Font del Tort (Serralada de Marina ) i coincideix amb l'inici de les campanyes de la Generalitat i la Diputació.

L'Ajuntament de Montcada i Reixac, la Policia Local, Mossos d'Esquadra, el cos d'agents rurals de la Generalitat, l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) La Serralada, Protecció Civil i el Consorci del Parc de la Serralada de Marina han presentat aquest divendres, 15 de juny, la campanya de prevenció d'incendis forestals d'aquest estiu, en un acte celebrat a la Font del Tort. Aquest divendres concretament es posa en marxa la campanya de la Generalitat per potenciar la vigilància davant els focs, acció que es veu reforçada pel Pla d'informació i vigilància contra els incendis forestals impulsada per la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i les ADF. Aquest projecte es fonamenta en tres línies d'actuació: el desenvolupament agrari, la coordinació institucional i la sensibilització de la ciutadania.

"Volem agrair la vostra tasca, especialment de les persones que hi col·laboreu de forma voluntària, esperem passar un estiu amb tranquil·litat", ha explicat l'alcaldessa, Laura Campos, qui ha fet una crida a la ciutadania, per implicar-la en aquest àmbit. "Qualsevol persona que descobreixi l'existència o l'inici d'un foc, ha de donar avís de manera immediata, es pot trucar al 112 o a qualsevol agent proper", ha indicat l'edil. L'Ajuntament ha distribuït per diferents punts del municipi un ban sobre prevenció de focs, en què informa a la ciutadania de les obligacions i normes en aquest sentit. Fins al 15 d'octubre, als terrenys forestals i a la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre cap tipus de foc, sigui quina sigui la seva activitat, ni llençar objectes encesos, ni abocar escombraries ni restes vegetals ni industrials, ni coets, globus o focs d'artifici. "Es tracta de conceptes de sentit comú, però sabem que no tothom està conscienciat i que cada any hem de lamentar algun incident", ha dit Campos.

El president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez, ha apuntat que la primavera plujosa que hem viscut enguany ha generat molta massa forestal, el que incrementa el risc d'incendis cara l'estiu. L'edil ha agraït la tasca dels cossos de seguretat i voluntariat, indicant que "és una garantia disposar de tot aquest operatiu per poder fer front als focs". Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient, José Domínguez, ha destacat que "Montcada i Reixac és un municipi especialment en risc per incendis, perquè comptem amb terme a dos parcs forestals i també amb zones agràries extenses, com el Pla de Reixac".

L'única autorització que es dóna per fer foc durant aquests mesos és amb motiu de celebracions de festes populars, com les revetlles de Sant Joan, i sempre amb un permís de la Generalitat. El foc ha d'estar a 15 metres de distància com a mínim de vehicles o edificis i s'ha d'evitar encendre'l en zones amb vegetació seca o arbrat. Cal tenir algun mitjà per apagar-lo, vigilar la seva total extinció i no encendre'l si fa vent. Respecte les revetlles, l'Ajuntament i els agents de seguretat ciutadana recorden que no es poden encendre petards a 500 metres de zones boscoses, que s'han adquirir a establiments autoritzats i que cal anar molt en compte en el moment de llençar-los. Les sis casetes que l'Ajuntament ha autoritzat estan situades al carrer Vinyes/carrer de la Pedra, a Can Sant Joan; al carrer Castelló, a Pla d’en Coll; a l’avinguda d’Europa, a Mas Duran; al carrer Baix de Sant Pere cantonada amb la plaça Francesc Macià (Mas Rampinyo), a l’entrada a Can Cuiàs i al carrer Can Tapiola.

Darrera actualització: 15.06.2018 | 13:23