'El Rec Comtal. Passat, present i futur', una mirada al mil·lenari canal d'aigua des del segle XXI

Divendres, 6 d'abril de 2018 a les 11:00

La mostra, produïda pel Centre d'Estudis Ignasi Iglésias de Barcelona, es podrà visitar a la Casa de la Vila fins al pròxim 28 d'abril.

'El Rec Comtal. Passat, present i futur' és una mirada al canal d'aigua des del segle XXI fins al passat, no només amb una visió historicista de la infraestructura sinó també inspirada en la memòria de la gent que avui dia encara la recorda o la viu i amb propostes de futur. La mostra, produïda pel Centre d'Estudis Històrics Ignasi Iglésias, es va inaugurar ahir dijous, 5 d'abril, a la Casa de la Vila (Major, 32) i hi romandrà fins al 28 d'abril. Consta d'una quinzena de plafons amb explicació sobre les diferents etapes del Rec Comtal, documentació històrica, fotografies i dibuixos que recreen el seu pas per Barcelona al llarg de diferents èpoques. La mostra es complementa amb les jornades dedicades al canal d'aigua que tindran lloc els dies 14 i 15 d'abril. El primer dia hi haurà diferents ponències i l'endemà, dos itineraris guiats per la infraestructura; una, des del Casal de la Mina i una altra, que començarà a la Casa de l'Aigua de Barcelona.

"És un honor poder comptar amb aquesta exposició, que ens parla d'un dels indrets més coneguts i emblemàtics de la nostra ciutat", va explicar la regidora de Cultura i Patrimoni, Mónica Martínez, durant la inauguració de la mostra. També en representació del consistori, el president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez va posar en valor el contingut històrica de la mostra i també va destacar "la implicació del veïnat en la recuperació del Rec Comtal per tal que esdevingui un espai de cohesió social, aquesta defensa és la millor garantia de la seva conservació". La directora del Museu Municipal, Mercedes Durán, va destacar que "la mostra, molt documentada i interessant, pretén posar de manifest la importància d'aquesta infraestructura en l'abastiment d'aigua a Barcelona".

El comissari de l'exposició, Manel Martín, va explicar que 'El Rec Comtal. Passat, present i futur' s'ha creat amb motiu del 35è aniversari del Centre d'Estudis i per commemorar que fa 30 anys es va muntar la primera exposició dedicada al Rec Comtal. "En aquesta revisió d'aquella exposició incorporem coneixements i noves formes d'entendre la cultura de l'aigua diferents a la d'aquell moment", va indicar Martín. El comissari de la mostra va apuntar que avui dia, per conèixer el canal d'aigua, s'han de tenir en compte les vivències de la gent, les traces arqueològiques del Rec Comtal al llarg del seu recorregut, des de Montcada i Reixac fins a la Barceloneta, les iniciatives d'empreses i institucions per donar a conèixer el seu valor patrimonial i els actuals usos de l'aigua del Rec. Sobre el futur, Martín va explicar que hi ha pendent l'elaboració d'un pla director i la creació d'un Parc Arqueològic a Sant Andreu dedicat al Rec Comtal.

Darrera actualització: 06.04.2018 | 11:07