Presentat el catàleg de patrimoni municipal amb més de 100 elements històrics

Dijous, 21 de febrer de 2019 a les 00:00

El document es podrà consultar íntegrament a través d'una pàgina web municipal que s'habilitarà en les pròximes setmanes.

L’Auditori Municipal va acollir ahir dimecres la presentació oficial del catàleg de patrimoni de Montcada i Reixac, un document que busca preservar i protegir 112 elements arquitectònics, arqueològics, ambientals i paisatgístics de la ciutat. Prop d’un centenar de persones van omplir un edifici que, precisament, està reconegut dins el document.

L’acte va estar presidit pel regidor d’Urbanisme i President de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, per l’arquitecte Josep Lluís Gorina i per l'historiador montcadenc Jaume Alcázar, responsables de l’elaboració del catàleg. Sánchez va començar la seva intervenció celebrant la culminació del projecte. “Per la nostra memòria, per la nostra identitat com a poble i, en definitiva, per fomentar l’orgull, la pertinença i l’estima a Montcada, avui celebrem l’aprovació d’aquest catàleg”. Alhora, però, va lamentar que el text hagi tardat tant. “Arribem 20 o 40 anys més tard; pel camí s’ha perdut molt patrimoni històric. En una època de creixement econòmic incontrolat i de bombolla immobiliària, el patrimoni s'ha vist com una nosa per especular”, va criticar.

Posteriorment es van explicar els aspectes claus que recull el document –com la creació d’una Comissió Municipal de Patrimoni Cultural que vetlli pel manteniment i la promoció dels espais patrimonials de Montcada i Reixac– i tots els entrebancs que ha passat el catàleg abans de la seva aprovació definitiva. El primer cop que es va plantejar la creació del document va ser al 1999; un projecte que es va aprovar de manera provisional al Ple i que va arribar fins a la comissió d’Urbanisme, però que l’any 2003 es va paralitzar. No va ser fins 10 anys més tard, a l’octubre del 2013, quan es van reprendre els treballs, actualitzant-los als nous formats que permetia la tecnologia informàtica.

Per la seva banda, Gorina va fer un repàs d’alguns dels elements patrimonials més importants del municipi recollits al catàleg, com l’església de Santa Engràcia, la Casa de la Vila, el Rec Comtal, Vista Rica o el jaciment de Les Maleses, entre molts altres.

Entre intervenció i intervenció, els assistents van poder gaudir de l’actuació teatralitzada a càrrec de l’empresa Aura, que va recrear amb tocs d’humor la vida al poblat ibèric de Les Maleses, la construcció de la Casa de les Aigües i la vida a les masies de Montcada i Reixac de principis del segle XX.

El catàleg podrà consultar-se pròximament a través d’un web municipal i entrarà en vigor de manera definitiva un cop el signi el conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet.

Darrera actualització: 21.02.2019 | 10:20