Acord entre el Departament d'Educació i les entitats municipalistes per promoure l'escola innovadora a tot Catalunya

Dijous, 20 de desembre de 2018 a les 10:00

La Generalitat posarà a disposició de totes les escoles i instituts públics i concertats de Catalunya el coneixement i l'experiència de l'Escola Nova 21 (EN21) per promoure la transformació del sistema educatiu.

Aquest dimecres 19 de desembre es va presentar l'acord entre el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis per tal de coordinar el procés d'actualització dels centres educatius.

A l'acte de presentació de l'acord va participar l'alcaldessa, Laura Campos, que va valorar positivament la metodologia que s'aplica a dues escoles de Montcada i Reixac (Escola Mas Rampinyo i FEDAC). Campos va destacar que "aquest acord és una gran notícia i un pas molt important que permetrà iniciar el camí d’un canvi cultural i de transformació del model educatiu del país, però també és importantíssim perquè reconeix el paper essencial i el compromís del món local, els ajuntaments, en l’educació als nostres municipis".

La Generalitat aposta per projectes d’innovació, com el model pedagògic de l'EN21, per transformar i actualitzar el sistema educatiu. Aquest mètode es va començar a aplicar el 2016 i la seva metodologia de l'EN21 planteja treball col·laboratiu i per projectes, menys suport en els llibres de text i noves fórmules d'avaluació. En dos anys ha arribat a uns 500 centres, de les gairebé 3.000 escoles i instituts, tant públics com concertats.

Durant la seva intervenció l'alcaldessa va recordar que, a més de la participació en el projecte l’EN21, l’Ajuntament col·labora en tres projectes més amb el mateix objectiu educatiu: el 'Magnet', l’Aliança Educació 360 i el Pla Educatiu Entorn. Aquests tres projectes pretenen reactivar els agents educatius per crear xarxa i aconseguir fer una ciutat educadora. Campos va finalitzar reivindicant el paper de les administracions locals com a actors principals en l’educació als municipis per mitjà de les escoles bressol, el lleure, el catàleg d’activitats educatives, la cultura, l’esport, els casals d’estiu. L'alcaldessa va afirmar que "fa anys que apostem i ens creiem la missió de l’educació com a eina de transformació social per aconseguir viles, pobles i ciutats més democràtics, justos, integradors i lliures".

Darrera actualització: 20.12.2018 | 11:59